Service på flygplatsen

Service på flygplatsen

Gatwick är Londons näst största flygplats och har med åren också utökat på alla sätt. Bland annat finns det många tjänster som erbjuds i de två terminalerna såsom valutaväxlingskontor, lounger för avkoppling, parkeringsmöjligheter och annat som kan vara värt att veta för en besökare.

Flygplatslounger på Gatwick

I både den södra och den norra terminalen på Gatwick finns lounger att varva ned i. Där kan du sätta dig i lugn och ro om du vill jobba, om du kanske väntar på någon eller om du helt enkelt bara vill komma bort från flygplatsstressen ett tag. I Gatwicks lounger finns barer att ta en cocktail i, det finns ett tyst bibliotek och många olika soffor, stolar och bord att sätta sig vid för affärsmöten eller samtal.

För att få tillgång till loungerna måste du betala ett frånpris som i båda terminalerna börjar vid £21 och slutar vid ca £38 beroende på vad du efterfrågar. Samtliga lounger har wi-fi.

Bönerum

Söker du ett rum för andlig avkoppling eller bönestund finns det tillgängligt på Gatwick i både den södra (tredje våningen) och den norra (första våningen) terminalen. Här hålls även mindre gudstjänster eller motsvarande för katoliker, anglikaner och frikyrkliga. Men även du som utöver buddism eller är muslim kan komma in här och be.

Bagageförvaring

Behöver du förvara ditt bagage på Gatwick en kortare eller längre tid? Då kan du vända dig till Excess Baggage Company där du både kan be om förvaring, säker inslagning av känsligt bagage eller leverans av bagage någonstans. Detta kan till exempel vara en bra idé om du reser med mycket packning och ska göra ett stopp i London under en eller ett par dagar och vill slippa släpa med dig allt till hotellet eller liknande.

Bagageförvaringen finns i ankomsthallen på båda terminalerna.

Valutaväxling med Moneycorp

När du behöver växla valutor eller plocka upp en beställning av valutaväxling, kan du bege dig till Gatwicks olika bankomater som ligger lite överallt på flygplatsterminalerna. Dessa sköts av företaget Moneycorp och det är med andra ord självservice det rör sig om. Här kan du enkelt hämta ut kontanter efter att du lagt en förbeställning online. Du kan växla mellan 80 olika valutor och alla bankomater är tillgängliga dygnet runt.

Du kan beställa direkt via Gatwicks flygplats egen hemsida: https://www.gatwickairport.com/at-the-airport/passenger-services/currency-cash/

Parkering

Gatwick har 4 olika typer av parkeringar. Du kan dessutom finna handikapparkeringar på alla 4 typer.

  • Korttidsparkering
  • Långtidsparkering
  • Premium (parkering närmare terminalerna, bredare p-platser med mera)
  • Valet (parkering med extra förmåner. Bilen tas exempelvis direkt om hand av personalen och blir parkerad, redo att hämtas upp nästa gång)

Parkeringen kan förbokas på Gatwick flygplats hemsida.

Hjälp för rörelsehindrade

Du som har ett funktionshinder och behöver assistans på något sätt kan vända dig till Special Assistance. Det kan exempelvis röra sig om att hitta handikapparkering på flygplatsen, att vara i behov av oxygenterapi, att få förtur till vissa sittplatser eller områden på flygplatsen eller få tillgång till ett rum för personer med autism, ADHD eller liknande.

Det senare är en plats på Gatwick dit folk som behöver komma bort från distraherande moment kan gå. Här är inredningen inte bara vacker och lugnande utan det finns även ljud- och ljusterapi, spel och andra sysselsättningar som är designade för människor med olika diagnoser. Rummet måste dock förbokas för att du ska garanteras inträde eftersom det är mycket populärt.

Incheckning

Gatwick har check-in områden på båda terminalerna. Var just du ska checka in kommuniceras på de stora skärmarna. Det finns alltid flygplatspersonal som står redo att hjälpa dig om du har frågor eller känner dig lite vilse när du ska checka in själv vid automaterna. Dock finns det även diskar med personal som gör det åt dig på det traditionella sättet om du hellre föredrar det.

De flygbolag som använder online incheckning är:

  • British Airways
  • Norwegian
  • Easyjet
  • Virgin
  • WestJet

Säkerhetskontroll

I anslutning till incheckningen ligger säkerhetskontrollen som du går igenom när du har ditt boardingkort. Titta på skärmen där det står vilken gate du sedan ska gå till. Läs igenom reglerna om innehåll i handbagage innan du går igenom säkerhetskontrollen.

Fast track

Om du bokar fast track security får du gå igenom snabbare och slipper vänta och köa.

Har du sedan bråttom eller vill slippa köerna vid passkontrollen, kan du boka fast track passport control och komma ut snabbare. Båda tjänsterna kostar en slant extra, ca £10 per person.